Οι πυρκαγιές προκαλούν τεράστιες ζημιές, ανθρώπινες και υλικές, σκορπίζοντας την συμφορά όχι μόνο σε άτομα και οικογένειες, αλλά και σε ολόκληρες κοινωνίες. Οι πυρκαγιές προκαλούν υλικές ζημιές των οποίων το πραγματικό κόστος είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια αλλά το κυριότερο είναι ότι προκαλούν ανθρώπινες απώλειες (νεκρούς και τραυματίες).
Παρά την εξέλιξη των μηχανικών μέσων και τη δημιουργία περισσότερων πυροσβεστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, οι κίνδυνοι από τις πυρκαγιές εξακολουθούν να υπάρχουν, γεγονός το οποίο δημιουργεί την υποχρέωση να μάθουμε πώς πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε και ακόμη καλύτερα να μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τις προλάβουμε. Είναι ευκολότερο να προλάβουμε μια φωτιά, παρά να τη σβήσουμε.
Οι κυριότερες αιτίες οι όποιες προκαλούν πυρκαγιές σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. για τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία αναγράφονται κάτωθι:
- Υπολείμματα τσιγάρων
- Γυμνές φλόγες
- Πυρακτωμένες επιφάνειες
- Ηλεκτρισμός
- Σπινθήρες
- Φυσικά – Χημικά φαινόμενα
- Εκρήξεις – Αναφλέξεις αερίων
- Τρομοκρατικές ενέργειες
- Υγρά καύσιμα
Από αυτά τα στοιχεία αποδεικνύεται, ότι ένα μικρό ποσοστό οφείλεται σε απρόβλεπτα γεγονότα, ενώ για όλα τα υπόλοιπα ατυχήματα ευθύνεται ο άνθρωπος.
Άμεσες Ενέργειες σε περίπτωση Εκδήλωσης Πυρκαγιάς Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η φωτιά μεγαλώνει κάθε 8 λεπτά της ώρας κατά 50 φορές. Γι αυτό σε περίπτωση πυρκαγιάς πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να αρχίσουμε αμέσως δράση για να την καταπολεμήσουμε.
Το πιο σημαντικό στάδιο μιας πυρκαγιάς είναι τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της. Επομένως είναι αποφασιστικής σημασίας η άμεση ενεργοποίηση και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή της ομάδας Πυρασφάλειας. Η προτεραιότητα εκτέλεσης ενεργειών στο συμβάν είναι η ακόλουθη:
- Διάσωση κινδυνευόντων ή εγκλωβισμένων ατόμων
- Προστασία διπλανών εγκαταστάσεων, κτιρίων ή αντικειμένων τα οποία δεν έχουν προσβληθεί από την πυρκαγιά.
- Διάσωση όσο το δυνατόν μεγαλυτέρου τμήματος από τα ήδη καιόμενα υλικά.
Ενέργειες μόλις αντιληφθείτε φωτιά στον χώρο σας
- Διατηρείστε την ψυχραιμία και προσπαθήστε για άμεση κατάσβεση κατά την έναρξη της πυρκαγιάς. Χρησιμοποιήστε την σωστή μέθοδο κατάσβεσης, δηλαδή τρόπο επέμβασης και κατάλληλο κατασβεστικό υλικό, στη χρήση του οποίου όλοι ανεξαρτήτως πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί:
- Σε περίπτωση υγραερίου, άμεσο κλείσιμο της στρόφιγγας παροχής
- Σε πυρκαγιά υγρών καυσίμων όχι νερό αλλά αφρό
- Σε πυρκαγιά με παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος όχι νερό, αλλά διοξείδιο του άνθρακα ή πυροσβεστική σκόνη και άμεση διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος
- Απομακρύνετε από τον χώρο πυρκαγιάς τα εύφλεκτα υλικά.
- Ειδοποιήστε άμεσα την ομάδα πυρασφαλείας ή/και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199, αναφέροντας την θέση όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, τα καιόμενα υλικά καθώς και
την ύπαρξη ή μή κινδυνεύοντος ή εγκλωβισμένου ατόμου. - Απομακρυνθείτε κλείνοντας αλλά όχι κλειδώνοντας, πόρτες και παράθυρα ώστε να περιορισθεί ο εισερχόμενος φρέσκος αέρας και να επιβραδυνθεί η καύση.
- Περιμένετε την ομάδα πυρασφαλείας και ενημερώστε τον επικεφαλή για ότι έχει υποπέσει στην αντίληψη σας.
- Ακολουθείτε τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τον υπεύθυνο πυρασφαλείας.
“ Είναι ευκολότερο
να προλάβουμε μια φωτιά,
παρά να τη σβήσουμε ”
Αν Εγκλωβισθείτε από την φωτιά μην χάσετε την ψυχραιμία σας
- Κλείστε πόρτες και παράθυρα του χώρου που έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά και σφραγίστε τις χαραμάδες με σεντόνια, κουρτίνες ή άλλα παρόμοια υλικά (αν είναι δυνατόν και βρεγμένα), ώστε να ελαττωθεί ο εισερχόμενος φρέσκος αέρας.
- Μετακινηθείτε σε εξωτερικό δωμάτιο, πηγαίνετε σε παράθυρο και προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή καλώντας βοήθεια.
- Αν ο χώρος έχει γεμίσει καπνό σκύψτε έξω από το παράθυρο, εκτός αν από τον κάτω όροφο βγαίνουν καπνοί και φλόγες. Σ’ αυτή την περίπτωση ξαπλώστε στο πάτωμα μακριά από τις φλόγες και προσπαθήστε να απομακρυνθείτε έρποντας προς κάποια ακίνδυνη έξοδο ή προς κάποια ασφαλή θέση όπου και θα αναμείνετε την βοήθεια από έξω.
- Αν είστε αναγκασμένος/η να διαφύγετε πριν φθάσει εξωτερική βοήθεια, φτιάξτε ένα είδος σχοινιού από σκεπάσματα, κουρτίνες, σεντόνια ή άλλα ανάλογα αλλά γερά υλικά, δέστε την μία άκρη σε ένα σταθερό σημείο ή βαρύ έπιπλο και προσπαθήστε να κατεβείτε ή να μετακινηθείτε σε σημείο από όπου μπορούν να σας διασώσουν αποφεύγοντας παράλληλα τυχόν ηλεκτροφόρα καλώδια.
- Σε περίπτωση κατά την οποία τα ρούχα σας πάρουν φωτιά μην αρχίσετε να τρέχετε. Πέστε στο έδαφος και κυλήστε γύρω-γύρω σαν βαρέλι για να σβήσουν οι φλόγες καλύπτοντας ταυτόχρονα το πρόσωπο με τα χέρια σας για προστασία.
- Αν καείτε σε κάποιο σημείο του σώματος βάλτε το για 5-10 λεπτά στο νερό αμέσως ώστε να απορροφηθεί ποσόν της θερμότητας και να απαλυνθεί ο πόνος. Σε μεγαλύτερα εγκαύματα απαιτείται επίσκεψη σε γιατρό.