ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ IG 541

IG 541 χρησιμοποιείται στην κατάσβεση πυρκαγιών σε ευαίσθητους χώρους, όπως: σε χώρους τηλεφωνικών κέντρων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ευπαθών συσκευών, μηχανημάτων κ.τ.λ.

Το ΙG 541 είναι μείγμα Αζώτου (52%), Αργού (40%) και Διοξειδίου του Άνθρακα (8%), είναι άοσμο, άχρωμο, μη διαβρωτικό και επειδή αποτελείται από αέριο που βρίσκονται ελεύθερα στην ατμόσφαιρα, δεν επηρεάζει το όζον και έχει μηδενική επίδραση στην αύξηση της θερμότητας της ατμόσφαιρας. Το ΙG 541 σβήνει τη φωτιά μειώνοντας το επίπεδο του οξυγόνου στο χώρο κάτω του 13% (σημείο όπου τα περισσότερα υλικά σταματούν να καίγονται).

Ταυτόχρονα το ποσοστό του Διοξειδίου του Άνθρακα που περιέχεται στο μείγμα, προστατεύει όποιον παγιδευτεί στο χώρο της φωτιάς από το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το Διοξειδίου του Άνθρακα που περιέχεται στο αίμα και που ελέγχει την ανθρώπινη αναπνοή, αυξηθεί, τότε η μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο αυξάνεται αντίστοιχα.

Έτσι, αν ένα άτομο εκτεθεί σε περιβάλλον με περιεκτικότητα οξυγόνου μικρότερη από 21%, που είναι το φυσιολογικό, τότε παθαίνει υποξογονία, που είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Η ύπαρξη Διοξειδίου του Άνθρακα στο IG 541 δημιουργεί διαστολή των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 15% περίπου του μεταφερόμενου οξυγόνου σ’ αυτό συγκριτικά με την κανονική ατμόσφαιρα. Το IG 541 αποθηκεύεται σε φιάλες χωρητικότητας 16,40,60,67,5 και 80 λίτρων.

Recent Posts